DRŽAVA KAO DRUŠTVENO-PRAVNA TVOREVINA - Milanović, Aleksandar; Gojkov, Dejan (Finansijski savetnik, 2024)
Država je jedna od najstarijih društvenih tvorevina koja je kroz istoriju menjala oblike i funkcije, tako da, kada se govori o državi, treba naglasiti u kojoj epohi i o kom obliku se radi. U osnovi može se napraviti podela na države novovekovnog perioda na evropskom tlu i premoderne političke zajednice, iz perioda koji je prethodio savremenom dobu.Pretpostavke na kojima je stvorena moderna država u obliku apsolutne monarhije u Evropi su višestruke. Razlog zbog koga je evropsko tle osnova za razvoj modernih država nalazi se u osobenosti evropskog identiteta koji je povezan sa stvaranjem država u Evropi, a koji je zatim svojim uticajem prevazišao evropsko tle i odigrao ključnu ulogu u savremenom društvu.
Keywords: država; savremeno društvo; razvoj